شاید سالها پیش تعداد لوازم برقی موجود در آشپزخانه به زحمت به سه مورد میرسید؛ اما امروزه، بیشتر آشپزخانهها لوازم برقی متعدد و متنوعی را در خود جای دادهاند که علاوه بر مدرن جلوه دادن دکوراسیون منزل، نقش بهسزایی در سهولت امور آشپزخانه ایفا میکنند.
یکی از لوازم برقی که میتواند در بخش آشپزی بسیار کاربردی واقع شود، فِر مایکروویو یا مایکروفر است. این وسیله که امروزه انواع فراوانی دارد، با وجود اندازهی نه چندان بزرگ، میتواند به راحتی از پس کارهای بزرگی بر بیاید. از طبخ سریع انواع غذا گرفته، تا یخزدایی، پخت پاپکورن و کیک.
اسامی ابداعی برای فری که با فناوری مایکروویو کار میکند زیاد هستند. مایکروویو، مایکروفر، ماکروفر، سولاردام و اصطلاحات دیگری که با تعاریف مختلف به وجود آمدهاند و در واقع همه به همان فری اشاره دارند که از امواج با طول موج کوتاه و فرکانس بالا برای طبخ غذا استفاده میکند و تعدادی فناوری افزودهی دیگر در آن به کار رفته است. از این بین شاید مایکروفِر را بتوان بهترین معادل دانست چرا که از ترکیب دو لغت مایکروویو و فِر ساخته شده است.
فواید استفاده از مایکروفر
طبخ غذا با مایکروفر بدین معنی است که امواج رادیویی با طول موج کوتاه و بسامد بالا مولکولها غذا را چیزی در حدود ۲/۴۵ میلیارد بار در دقیقه به حرکت در میآورند و این لرزش سبب به وجود آمدن حرارت ناشی از اصطکاک میشود. مایکروفرها به کمک حرارت ناشی از اصطکاک غذا را به سرعت پخت میکنند. تعدادی از فواید استفاده از مایکروفر به شرح زیر است.
- پخت سریع: آشپزی با مایکروفر سریعتر از هر روش پخت و پز دیگر مانند گاز یا اجاق الکتریکی است.
- حفظ ارزش غذایی: غذای پخته شده با مایکروفر از ارزش غذایی بالاتری نسبت به غذای پخته شده با روشهای سنتی برخوردار است و کمتر مواد مغذی خود را از دست میدهد.
- آشپزخانهی خنکتر: در صورت استفاده از مایکروفر، درجه حرارت آشپزخانه بالا نخواهد رفت؛ چرا که در این روش خبری از شعلهی آتش نیست و حتی ظرف و ظروف آشپزی شما نیز همانند پختوپز با اجاق داغ نخواهند شد.
- ایمنی: آشپزی با مایکروفر به دلیل عدم استفاده از آتش به خودی خود ایمن است. علاوه بر این، جهت اطمینان خاطر، مایکروفرها معمولا به چندین سیستم امنیتی مختلف نیز مجهز هستند تا در صورت پخت بیش از حد غذا، با قطع خودکار عملیات پختوپز مانع از آتشگیری آن شوند.
- نظافت: تمیز کردن داخل مایکروفر به سادگی کشیدن یک دستمال است؛ البته در برخی موارد نیاز به استفاده از مواد شستوشوی مخصوص مایکروفر برای حذف مواد چسبیده به بدنهی آن است.
فر گازی، فر برقی یا مایکروفر
دلیل مقایسهی این نوع فرها این است که این سه دستگاه با وجود داشتن شکل و شمایلی مشابه، عملکرد نسبتا متفاوتی دارند و خریداران باید بدانند دقیقا کدام مدل مناسب با مصرف و بودجهی آنها است.
فر برقی
فرهای برقی محفظههای بستهای هستند که در بالا و پایین این محفظه المنت به کار رفته است. جریان برق وارد المنتها شده و محفظهی بستهی فر گرم میشود و از این طریق پخت غذا انجام میگیرد. ترموستات داخل فر دمای محفظه را اندازه میگیرد و جریان برق المنتها را تنظیم میکند. برای توزیع واحد گرما، برخی فرها دارای فنهایی هستند که گرما را به سرتاسر محفظهی فر و غذای داخل آن میرسانند. این امکان که کانوکشن (Convection) نام دارد باعث بهینهتر شدن عملکرد فر و توضیح یکسان حرارت میشود.
توان یک فر برقی معمولی هزار تا دوهزار وات است؛ اما دستگاه معمولا از تمام توان خود هنگام طبخ غذا استفاده نمیکند. بلکه، مصرف برق آن بستگی به دمایی دارد که برای ترموستات تعیین میکنید. طبیعتا اندازهی محفظهی دستگاه نیز در میزان مصرف انرژی تأثیرگذار است و فر بزرگتر برق بیشتری مصرف میکند تا دمای محفظه را به میزان تعیین شده رسانده و در آن درجه حرارت نگه دارد. اکثر نکات مثبتی که برای مایکروفرها ذکر شد در خصوص فرهای برقی نیز صدق میکند؛ اما مصرف برق این فرها نسبت به مایکروفر بالاتر بوده و از امکانات کمتری برخوردار هستند. طبیعتا قیمت این محصولات از مایکروفرها پایینتر است؛ اما مصرف بالای برق و کارایی و سرعت کمتر نسبت به مایکروفرها باعث شده است فرهای برقی مانند مایکروفرها محبوبیت و رواج نداشته باشند.
فر گازی
این نوع فر مقرون به صرفهترین نوع فر است؛ فرهای گازی به گاز شهری وصل میشوند و معمولا برای روشنایی لامپ داخل فر و مواردی دیگر یک سیم برق نیز در نظر گرفته میشود. پخت و پز در این فرها به سرعت دو مدل قبل نیست و کنترل دقیق دمای داخل فر چندان ممکن نیست؛ اما محیط پخت به اصطلاح مرطوب است و این ویژگی باعث میشود غذای شما خشک نشود و ضمن پخته شدن آبدار باقی بماند؛ البته این مورد زمان پخت غذاهایی مانند کیک باعث افت کیفیت کار خواهد شد. فرهای گازی معمولا عمر بیشتری دارند و تعمیر آنها نیز سادهتر است؛ چرا که اساسا از تعداد قطعات کمتری ساخته شدهاند؛ اما به دلیل استفادهی همزمان از برق و گاز ایمنی این دستگاهها چندان مطلوب نیست و در صورت نشت گاز ممکن است خسارات جبران ناپذیری به جای بگذارد.
در نهایت، میزان بیشینهی حرارتی که میتوان در فرهای گازی داشت به اندازهی فرهای برقی و مایکروفر نیست؛ اما محفظهی این دستگاهها بزرگتر از دو مدل دیگر است؛ البته همین موضوع باعث دشواری نظافت آنها نیز میشود.
مایکروفر
مایکروفرها به کمک انرژی الکترومغناطیسی و با تولید موجهای الکترمغناطیسی، غذای داخل فر را گرم میکنند. برخلاف فرهای سنتی، مایکروفرها فضای داخل فر را گرم نمیکنند و صرفا با استفاده از امواج غذا را طبخ میکنند. این امکان مایکروفرها را از نظر مصرف برق بسیار بهینهتر از نمونههای سنتی خود میسازد. توان مایکروفرها معمولا ۵۰۰ تا ۱۰۰۰ وات است و از آنجایی که امواج داخل به طور متمرکز به غذا میتابند، فرآیند پخت سریعتر صورت میپذیرد.
با اینکه بیشتر پخت و پزها در منازل روی اجاق گاز انجام میشود، مصرف برق فر به عنوان یکی از لوازم برقی آشپزخانه از اهمیت بالایی برخوردار است. جالب است بدانید یک مایکروویو برای پخت غذا حدودا ۴۰ درصد کمتر از اجاق گاز انرژی مصرف میکند؛ اما هزینهی برق از گاز بیشتر است. در مقایسه با فر برقی، مایکروفرها برای پخت غذایی مثل سیبزمینی حدودا ۷۵ درصد کمتر برق مصرف میکنند.
در ادامه مقایسهی اجمالی فرهای برقی، گازی و مایکروفر را شاهد هستید.
باورهای اشتباه در مورد مایکروفر
برخی افراد معتقدند استفاده از مایکروفر، غذا را به امواج رادیواکتیو آلوده میکند؛ اما FDA که سازمان غذا و دارو در ایالات متحده است اذعان دارد که مایکروفر غذا را آلوده نمیکند. امواج مایکروویو تنها مولکولهای آب داخل غذا را به جنبش در میآورند که باعث تولید گرما در غذا و پخت آن میشود. به همین دلیل است که خوراکیهای آبدارتر مثل سبزیها زودتر در مایکروفر پخته میشوند. دلیل این موضوع که گفته میشود مایکروفر غذا را از داخل به بیرون میپزد نیز همین است. بنابراین، انرژی امواج در مایکروفر به گرمای داخل غذا تبدیل میشود و هیچگونه آلودگی در کار نخواهد بود. البته امواج مایکروویو تأثیری که روی غذا میگذارند را بر بافتهای بدن شما نیز میتوانند بگذارند و از این جهت برای شما ایجاد خطر کنند؛ اما این فقط در زمانی ممکن است که درب فر شکسته باشد و یا درزی در لولای آن به وجود آمده باشد و امواج به بیرون از محفظه درز پیدا کنند. به گفتهی چاد مولر، استادیار دانشگاه بیرمنگام، امواج مایکروویو مخصوصا روی قسمتهایی از بدن که قابلیت انتقال گرما را ندارند، مانند چشمها، میتواند تأثیر مخربی داشته باشد. مولر همچنین سردرد گرفتن افرادی که در فستفودها کار میکنند را تا حدودی ناشی از درز امواج مایکروویو میداند.
اگر با علم به موارد فوق تصمیم به خرید مایکروفر دارید، برای آشنایی هرچه بیشتر با انواع مایکروفرها و امکانات آنها تا پایان این مقاله با زومیت همراه باشید.
انواع مایکروفر از نظر محل قرارگیری
اولین نکتهای که پیش از خرید مایکروفر باید مد نظر قرار دهید، مکان مورد نظر و تعبیه شدهی این دستگاه در فضای آشپزخانه است. محل قرارگیری مایکروفر تأثیر مستقیمی بر قیمت، قابلیتها، اندازه و نحوهی نصب آن دارد. به طور کلی مایکروفرها با توجه به محل نصب در سه دستهی مختلف تقسیمبندی میشوند که عموما ویژگیهای پخت یکسان و مشابهی دارند.
مایکروفر رومیزی
مایکروفرهای قابل حمل و کوچکی که محبوبترین گزینه بین کاربران به حساب میآیند و کاربردهایی مانند طبخ و گرم کردن انواع غذا، یخزدایی، درست کردن پاپکورن و سایر امور آشپزی را به خوبی انجام میدهند. یک مایکروفر رومیزی با اندازهی معمول ۲۷ (ارتفاع) در ۴۴ (عرض) در ۳۴ (عمق) سانتیمتر عمق دارد و ظرفیت آن ۲۸ لیتر است. توان این دستگاهها معمولا از ۴۰۰ تا ۱۲۰۰ وات است. نکات مثبت در مورد مایکروفرهای رومیزی قابلیت حمل و جابجایی آنها در آشپزخانه و قیمت مناسب آنها نسبت به سایر مدلها است. نکتهی منفی هم میتواند این باشد که مایکروفرهای رومیزی قسمتی از فضای باارزش روی پیشخوان شما را اشغال میکنند. قیمت این مدلها معمولا بسته به امکانات از ۴۰ تا ۷۰۰ دلار متغیر است.
مایکروفر بالا اجاقی
همانطور که از اسم آن مشخص است، این نوع مایکروفر در قسمت بالای اجاق گاز نصب میشود. از لحاظ محبوبیت، این مدلها بعد از مایکروفر رومیزی در رتبهی دوم قرار میگیرند. بیشتر مایکروفرهای بالا اجاقی دارای فنهایی هستند که بخار و بوی ناشی از پخت و پز روی اجاق گاز را منتقل میکنند و در واقع چون جای هود را اشغال میکنند، عملکردی مشابه هود را نیز ارائه میدهند. در برخی مدلها فنهای دستگاه به محض اینکه میزان بخار و حرارت ساطع شده از اجاق گاز بالا میرود به صورت خودکار شروع به کار میکنند. همچنین معمولا چراغهایی زیر مایکروفر برای روشن کردن فضای آشپزی روی اجاق گاز در نظر گرفته میشود. قیمت این مدل مایکروفرها کمی بالاتر از مدلهای رومیزی است؛ به طوریکه ارزانترین آنها قیمتی نزدیک به ۲۰۰ دلار دارد و توان آنها ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ وات است و محفظههایی ۲۵ تا ۷۰ لیتر را در اختیار میگذارند. ابعاد این نوع مایکروفرها معمولا ۴۰ در ۷۶ در ۳۸ سانتیمتر است.
مایکروفر توکار یا کشویی
مایکروفرهای کشویی نسبتا انواع جدیدی در بازار مایکروفرها به حساب میآیند. مهمترین مشخصهی این دسته از مایکروفرها، عدم اشغال فضای روی پیشخوان یا کابینتها است. البته در صورت استفاده از این مایکروفرها، باید آمادگی مراحل نصب سختتر و عدم امکان جابجایی آن را داشته باشید. مایکروفرهای توکار عموما جزو گرانترین نمونههای موجود به حساب میآیند و قیمت آنها از پانصد دلار شروع میشود. ابعاد این مدل مایکروفرها حدودا ۴۶ در ۶۰ در ۵۵ سانتیمتر است.
در زیر جدول مقایسهی مدلهای مختلف مایکروفر از نظر محل قرارگیری را مشاهده میکنید.
اندازه
به نظر نمیرسد ظرفیت داخلی مایکروفرها که از کمتر از ۲۸ لیتر تا ۵۶ لیتر متفاوت است رابطهی معنیداری با ابعاد بیرونی آنها داشته باشد؛ با این وجود در جدول زیر سعی شده است اندازههای مختلف مایکروفر و ظرفیت داخلی آنها در چهار گروه کلی دستهبندی شود.
بیشتر مایکروفرها ظرفیتی بین ۲۵ تا ۵۱ لیتر دارند. اگر هنوز مطمئن نیستید که چه ظرفیتی مناسب شما است، میتوانید یک ظرف که معمولا در آن آشپزی میکنید را هنگام خرید با خود داشته باشید تا ببینید در مایکروفر مورد نظر شما جای میگیرد یا خیر. به همراه داشتن ابعاد فضایی که جهت قرار دادن یا نصب مایکروفر در اختیار دارید و ارائهی آن به فروشنده نیز میتواند شما را در انجام خریدی مطمئنتر یاری کند.
توان
توان یک مایکروفر که با واحد وات نشان داده میشود، در واقع نشانگر قدرت آن است. به طور کلی، هرچه عدد وات بالاتر باشد، غذای شما سریعتر و یکدستتر پخته خواهد شد. بیشتر مایکروفرها توانی بین ۶۰۰ تا ۱۲۰۰ وات دارند. مایکروفرهای بزرگتر که معمولا توان بیشتری دارند، قیمت بالاتری هم دارند. بنابراین، قیمت و اندازهی مایکروفر در کیفیت پخت شما تأثیر مستقیمی دارند. با این حال نباید از عوامل دیگر نظیر اندازه غافل شوید. پخت یک غذای کامل برای تمام افراد خانواده نیاز به مایکروفری بزرگ با توان بالا دارد. مایکروفرهای بزرگ توانی برابر با ۱۰۰۰ تا ۱۶۰۰ وات و مدلهای متوسط ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ وات توان دارند. مایکروفرهای کامپکت که کوچکترین مدلها به حساب میآیند، مناسب استفاده در خوابگاه و اداره و آپارتمان هستند. مدلهای کامپکت ۵۰۰ تا ۸۰۰ وات توان دارند. البته توجه داشته باشید با افزایش توان، مایکروفر به انرژی بیشتری نیز نیاز خواهد داشت و در نتیجه نیاز به پرداخت هزینهی برق بیشتری خواهید بود.
فناوریهای مختلف طبخ غذا در مایکروفرهای امروزی
کباب کردن
برخی مایکروفرها علاوه بر داشتن تمام قابلیتهای یک مایکروفر، یک گریل داخلی نیز برای کباب کردن غذا دارند. با استفاده از المنت در کنار مایکروویو، غذای شما علاوه بر پخته شدن، برشته نیز خواهد شد. در نتیجه میتوانید یک مرغ را به زیبایی هرچه تمامتر در این مایکروفرها برشته کنید. به خاطر داشته باشید که المنت به کار رفته در این دستگاهها، گرمایی به مراتب کمتر از گریلهای سنتی تولید میکند. بنابراین، ممکن است ترد شدن غذا دیرتر اتفاق بیفتد و غذای آماده شده کمی خشک باشد. این مدلها با سینی فلزی نیز عرضه میشوند و قابلیت استفادهی جداگانه را به عنوان مایکروفر و گریل دارند.
کانوکشن
کانوکشن یکی از کاربردیتری قابلیتهای مایکروفرهای مدرن است که در کنار استفاده از امواج مایکروویو، قابلیت تزریق حرارت به محفظه را نیز دارند. مدلهایی که این قابلیت را دارند، در قسمتی پشتی محفظه دارای فن هستند. فن یا دمنده گرمای تولید شده توسط المنتهای برقی را در داخل محفظه به گردش در میآورد تا غذا سریعتر و یکنواختتر پخته شود. مدلهایی که دارای این قابلیت باشند معمولا کمی گرانتر هستند.
اگر علاقهمند به پخت کیک، پیتزا یا این دسته از مواد غذایی هستند، در نظر داشته باشید که وجود قابلیت کانوکشن بسیار مهم است. توصیه میشود اگر به پخت غذا در کنار گرمکردن یا یخزدایی (قابلیتهای امواج مایکرویو) خواهید پرداخت، قطعا وجود فناوری کانوکشن را در اولویت خود قرار دهید.
فناوری اینورتر
این فناوری یکی دیگر قابلیتهایی است که در مایکروفرهای گرانقیمت یافت میشود. اینورتر برای اولین بار در مایکروفرهای پاناسونیک به کار گرفته شد و در ادامه حق استفاده از این فناوری به سایر شرکتهای مطرح نیز اعطا شد. به طور معمول مایکروفرهای معمولی تنها در دو حالت ۱۰۰ درصد توان یا خالت خاموش فعالیت میکنند. پس اگر به طبخ غذایی با ۵۰ درصد توان مایکروفر بپردازید، دستگاه دستگاه بین دو حالت ۱۰۰ و صفر درصد توان خود به صورت مداوم تغییر خواهد کرد تا در نهایت برآیند آن ۵۰ درصد شود. این کار در صورتی که شما بخواهید چیزی را با گرمای پایینتر و مداوم پخت کنید، نتیجهی مطلوبی نداشته و هزینهی برق مصرفی زیادی به همراه خواهد داشت. اما در انواع مجهز به فناوری اینورتر، مایکروفر توانایی فعالیت با هر میزان از توان از حداقل تا حداکثر را دارد. بدین ترتیب در کنار هزینهی کمتر، پخت سریعتر و کیفیت نهایی بهتری را تجربه خواهید کرد.
سولاردام یا پخت نوری
یکی دیگر از فناوریهای نوین به کار رفته در مایکروفرها که نتایج مطلوبی را به همراه دارد، سولاردام است. در این فناوری که برای اولین بار در مایکروفرهای الجی تعبیه شد، در کنار استفاده از امواج مایکروویو، از تابش امواج نوری نیز استفاده میشود. در سولاردامها به دلیل استفاده از نور در پخت، غذا خشک نمیشود و آبدار باقی میماند. همچنین ویتامینهای آن از بین نمیروند و غذایی سالمتر با سرعت بیشتر طبخ میشود.
هیتر ذغالی
در مدلهایی که هیتر ذغالی به کار میرود، حرارت توسط رشتههای ذغال موجود در المنت ایجاد میشود که این موضوع ضمن حفظ ویتامینهای مواد غذایی، چربی و نمک آن را کاهش میدهد.
هات بلست
هاتبلست فناوری جدید و انحصاری سامسونگ است که البته شباهت زیادی به سازوکار فناوری کانوکشن دارد. در هاتبلست گرما از طریق المنتهای تعبیه شده در بالای مایکروفر به محفظه تزریق شده و در ادامه این حرارت به وسیلهی فن مخصوصی به گردش در خواهد آمد. این در حالی است که در عموم نمونههای کانوکشن، حرارت از یکی از دیوارههای طرفین تزریق میشود و سپس به جریان میافتد که در صورت نبود سینی چرخان، عموما بخشی از غذا به دلیل مجاور بودن با المنتها، بیش از سایر آن حرارت خواهد دید.
قابلیتهای افزوده مایکروفرهای مدرن
پخت خودکار با تنظیمات پیشفرض
با استفاده از این گزینه کافی است وزن غذا را وارد کنید تا دستگاه به صورت خودکار درجه حرارت و زمان مورد نیاز برای پخت را اندازهگیری کرده و عملیات پخت ایمن را آغاز کند. راحتی عامل مهمی است که مایکروفرهای امروزی را نسبت به نمونههای قدیمی متمایز میکند. تنظیمات میانبر در این دستگاهها به صورت خودکار توان و زمان انجام اموری مانند آماده کردن پاپکورن، پیتزا و سیبزمینی و… را شامل میشود. گرانترین مدلها تا ۱۰۰ برنامه را در خود جای دادهاند تا در بسیاری موارد هنگام آشپزی نیازی به تنظیم دستی توان و زمان توسط شما نباشد.
یخزدایی سریع
در این حالت دستگاه از پالسهای مایکروویو تصادفی برای باز کردن سریع یخ مواد غذایی فریزری استفاده میکند. این موضوع منجر به افزایش سرعت پروسهی یخزدایی در کنار عدم تاثیر بر خود مواد غذایی، میشود.
پخت با تأخیر
با استفاده از این گزینه میتوانید مواد غدایی را در محفظه قرار دهید و دستگاه را برای روشن شدن در آینده تنظیم کنید. مثلا میتوانید قبل از خواب مواد را داخل مایکروفر قرار دهید و آن را طوری تنظیم کنید که وقتی پس از چند ساعت بیدار شدید غذای مورد نظر شما آماده باشد.
سینی گردان
برای اینکه غذا به صورت یکنواخت پخته شود، سینی برخی از مایکروفرها قابلیت چرخش دارد. بسیاری از مدلها به صورت خودکار این چرخش را انجام میدهند و برخی مدلها دکمهای برای فعال یا غیرفعال کردن آن دارند. سینیهای گردان قابلیت بیرون آمدن و شستشو را دارند.
درب از بالا بازشو
این نوع در که معمولا در مدلهای سولاردام و توکار دیده میشود، از بالا به اندازهی ۹۰ درجه باز میشود و این به شما کمک میکند ظروف بزرگ را به راحتی داخل فر قرار دهید.
محفظهی مدور
این نوع طراحی که معمولا در سولاردامها دیده میشود، باعث میشود تنور دستگاه حالت دایرهای داشته باشد و به همین جهت پرتوهای نوری متمرکزتر عمل کنند. همچنین تمیز کردن محفظههای مدور آسانتر خواهد بود.
پخت به کمک حسگر
حسگرهای موجود در بعضی مدلها قابلیت تشخیص میزان مایعات در غذا و همچنین رطوبت داخل فر را دارند و بر همین اساس درجه حرارت و زمان پخت را برای حصول بهترین نتیجه تنظیم میکنند. این سنسورها همچنین در صورت تشخیص امکان سوختن غذا، به صورت خودکار فعالیت پختوپز را متوقف میکنند.
قفل کودک
این گزینه با از کار انداختن دکمهها اجازه نمیدهد کودک شما پنل تنظیمات مایکروفر را دستکاری کرده و ناخواسته تنظیمات پخت را به هم بزند.
قفل داخلی
این امکان باعث میشود تا زمانی که درب محفظه به خوبی بسته نشده، کار دستگاه آغاز نشود. برخی مدلها دو یا سه قفل دارند تا این اطمینان وجود داشته باشد که امواج مایکروویو به بیرون درز پیدار نمیکنند.
قابلیتهای هوشمند
این موارد که هنوز چندان رایج نیستند شامل امکان اتصال مایکروویو به اینترنت و برقراری ارتباط با سایر دستگاههای خانهی هوشمند میشود. بدین ترتیب امکان آغاز پروسهی پخت با استفاده از گوشی هوشمند در دسترس خواهد بود. همچنین برخی مایکروفرهای هوشمند دارای ویژگی تشخیص غذا از روی شکل و شمایل آن و متعاقبا انجام تنظیمات جهت پخت آن هستند.
نکاتی در خصوص استفادهی صحیح از مایکروفر
۱. همیشه از ظروف مخصوص استفاده در مایکروفر استفاده کنید. برخی ظروف پلاستیکی، شیشهای و سرامیکی نیز قابل استفاده در مایکروفر هستند؛ اما هرگز از ظروف فلزی در مایکروفر استفاده نکنید. حتی اگر بخشی از ظرف شما فلزی است، نباید آن را داخل مایکروفر قرار دهید. این موضوع امکان آتشسوزی یا خرابی فرستندهی امواج را بسیار بالا میبرد.
۲. در مواردی که روی غذا را پوشاندهاید، باید منافذی جهت خروج بخار ترتیب دهید.
۳. بهتر است هنگام پخت، غذا را هم بزنید یا حالت ظرف را عوض کنید تا گرما به همه جای غذا برسد.
۴. لایههای خارجی غذا در مایکروفر زودتر میپزند. بنابراین، سعی کنید تکههای ضخیمتر غذا را در سطح بیرونی و تکههای کوچکتر را در مرکز غذا قرار دهید.
۵. اگر در دفترچهی راهنمای دستگاه شما، زمانی به عنوان انتظار بعد از پخت درج شده است، بهتر است آن را رعایت کنید؛ چرا که در این زمان هنوز غذا به کمک گرمای داخل آن در حال پخت است. عموما مایکروفرها به زمانی برابر با
۶. هنگام خارج کردن ظرف غذا از داخل مایکروفر و برداشتن پوشش آن بسیار مراقب باشید؛ چرا که ممکن است ظرف غذا داغ نباشد، اما غذا و بخار تولید شده توسط آن بسیار داغ خواهند بود.
۶. از روشن کردن مایکروفر خالی خودداری کنید؛ زیرا در این حالت اشعههای مایکروویو تنها به فضای داخلی آن برخورد میکنند و میتوانند باعث خرابی دستگاه شوند.
۷. برای تمیز کردن محفظهی داخل مایکروفر از دستمال نمدار و آغشته به مایع ظرفشویی استفاده کنید و سطوح داخلی فر را از چربیها و مواد غذایی به جا مانده پاک کنید. همچنین یکی از راههای موثر تمیز کردن مایکروفر، قرار دادن یک ظرف سرکه درون دستگاه و گرم کردن آن است تا بخار ساطع از سرکه، عملیات تمیزکاری دیوارههای داخلی را تسهیل بخشد. لازم است درب و لولاها را تمیز نگه دارید تا جرمهای به جا مانده باعث ایجاد نشت امواج نگردند. توجه داشته باشید هنگام نظافت، دستگاه را از برق بکشید.
کلام آخر
مایکروفرها با تبدیل انرژی الکتریکی به امواج مایکروویو و تاباندن این امواج به غذا کار پخت را انجام میدهند. امواج مستقیما روی رطوبت داخل غذا اثر گذاشته و محفظه را ظرف را گرم نمیکنند. در نتیجه هدررفت انرژی در مایکروفرها از تمام لوازم پخت و پز دیگر کمتر است؛ اما از آنجایی که برق جزو انرژیهای نسبتا گران به حساب میآید، لازم است به کممصرف بودن دستگاه توجه ویژهای بشود. علاوه بر این، مایکروفرها بخشی از دکوراسیون منزل و آشپزخانهی شما را تشکیل میدهند. بنابراین، ظاهر و شکل و شمایل دستگاه نیز از اهمیت بالایی برخوردار است. سعی کنید در این مورد با سایر افراد خانواده مشورت کنید و در نهایت با توجه به موارد مطرح شده در این مقاله تصمیم نهایی را اتخاذ کنید.