مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه نباید اجازه دهیم مشکل پسماند استانهای شمال کشور از این که هست بیشتر شود، گفت: اگر دولت از بخش خصوصی حمایت کند و امکان سرمایهگذاری برای این بخش فراهم شود، طی برنامه دو ساله میتوانیم بحث پسماند شمال کشور را حل کنیم.
محمدجواد سروش با اشاره به اینکه شرایط مدیریت پسماند عادی در مناطق مختلف، متناسب با شرایط اقلیمی متفاوت است، اظهار کرد: در استانهایی مثل یزد، سیستان و کرمان که زمینهای بسیاری وجود دارد و فاصله از منابع طبیعی چون دریا و رودخانه زیاد است؛ طبیعی است که یکی از بهترین راهها برای مدیریت پسماندها در این مناطق لندفیل یا دفن بهداشتی است، اما یکی از مباحث مطرح در دنیا آن است که در مناطقی که زمین برای دفن پسماند وجود ندارد و منابع طبیعی مثل دریا و جنگل کل منطقه را احاطه کرده و تراکم جمعیت در کشوری چون ژاپن بالاست و نمیتوان مدیریتی غیر از مدیریت پسماندسوز و بازیافت داشته باشند.
دفن بهداشتی پسماند در مازندارن تنها سه درصد است
وی با بیان اینکه ۴۲۰ پسماندسوز در کل دنیا وجود دارد، گفت: از این تعداد ۱۳۰۰ پسماندسوز تنها در کشور ژاپن مستقر است، چون این کشور با توجه به شرایط اقلیمی و بسترهای سنگی، جمعیت بالا و وجود دریا نمیتواند راهی جز استقرار پسماندسوز داشته باشد، بنابراین ما هم برای مدیریت پسماند در استانهای شمال کشور به ویژه مازندران راهی جز استقرار پسماندسوز نداریم. در این استانها زمینی برای دفن زباله وجود ندارد بنابراین دفن بهداشتی در این مناطق ممکن نیست.
تدوین برنامه ۱۹ مادهای، برای مدیریت پسماند استانهای شمالی
مدیرکل دفتر آب و خاک سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه بعد از گذشت سالها در سراوان گیلان ۱۰۰ متر دپو پسماند داریم، افزود: هر تن زباله، ۵۰۰ لیتر شیرابه دارد و یک لیتر شیرابه میتواند ۶۰۰۰ لیتر آب را آلوده کند. این اتفاق فجایع زیست محیطی به بار میآورد، برای همین همه اهتمام و اولویت خود را بر مدیریت پسماندهای شمال گذاشتهایم. در حال حاضر با همکاری معاونتهای استانی، استانداریها، ادارات کل محیط زیست استانهای شمالی، برنامه ۱۹ مادهای تدوین کردهایم که در آن موادی مربوط به فرهنگسازی، جمعآوری زبالهها و تفکیک، حمایت از بازیافت و صنایع فعال در این حوزه و مدیریت شیرابه گنجانده شده است.
ضرورت استقرار ۷ سایت تولید انرژی از پسماند در استانهای شمالی
سروش اظهار کرد: اما کاری که در سطح کلان در حال انجام هستیم آن است که با وزارت کشور، وزارت نیرو و سازمان انرژیهای نو بحث تولید انرژی نو و تولید برق را از پسماندها از طریق راهاندازی و استقرار ۱۵ سایت در کل کشور طراحی کردهایم که ۷ سایت برای استانهای شمالی در نظر گرفته شده است. وقتی به ازای هر کیلو وات ساعت یک میزان پسماند مدیریت میشود، این مدیریت منجر به صرفه جویی محیط زیستی در زمینههای حمل و نقل و مقابله با اثرات سوء بر هوا، آب و خاک میشود. در حال حاضر روی قیمت هر کیلو وات ساعت برنامهریزی میکنیم.به گزارش ایسنا، این کارشناس سازمان هواشناسی با تاکید بر ضرورت حمایت از بخش اقتصادی در این حوزه، افزود: وقتی یک کیلو پسماند سوزانده میشود شهرداری باید هزینه این را بدهد تا به پول برق اضافه شود و برای بخش خصوصی صرفه اقتصادی داشته باشد. مشکل بزرگ در مدیریت پسماندها در کشور ما این است که موضوع آن اقتصادی نیست برای همین هم تاکنون انجام نشده است. همه تلاش ما این است که حمایت همه دستگاهها، از جمله وزارت کشور، وزارت نیرو، وزارت صنعت و معدن و استانداریها را جلب کنیم تا بخش خصوصی وارد کار شود.
راهاندازی اولین سایت پسماندسوز در شهر آمل
سروش با بیان اینکه از سوی دیگر میتوانیم از صنایع بازیافت و کود کمپوست حمایت کنیم، افزود: استاندارد کود کمپوست توسط وزارت جهاد کشاورزی تدوین شده و در قالب استاندارد افراد میتوانند کود کمپوست تولیدی خود را ثبت کرده و مجوز مصرف بگیرند که همه این کارها به معنای حمایت از بخش خصوصی است. از مدتها پیش دو نیروگاه در نوشهر و ساری وجود داشته که حدود ۶۰ درصد کارهای فیزیکی آنها انجام شده که از آنها حمایت میکنیم تا مشکلات آنها حل شده و سریع راهاندازی شوند. سه سایت بزرگ هم با آخرین تکنولوژیها بدون هرگونه عوارض جانبی زیست محیطی در حال راهاندازی است. فعالیتهای راهاندازی اولین سایت که در شهر آمل مستقر است شروع شده و مقدمات آن انجام شده و هماهنگیها صورت گرفته است. شرکت GEC ژاپن با حمایت دولت ژاپن در حال پیشبرد کارها است.وی افزود: به زودی سایت آمل شروع به کار میکند. در نوشهر و ساری نیز مشکلات مجوزها رفع شده است. اگر حمایت دولت از بخش خصوصی انجام شود و بخش خصوصی بتواند سرمایهگذاری کند، طی برنامه دو ساله میتوانیم بحث پسماند شمال کشور را حل کنیم چون نباید اجازه دهیم مشکل زباله در کشور از این که هست بیشتر شود. باید ابتدا زبالههای تولیدی جدید مدیریت شود و سپس به زبالههای دپو شده طی سالیان گذشته در جنگلها و… بپردازیم. به کمک تکنولوژی امکان تولید و تبدیل خاک اره، کود کمپوست، مواد اولیه بلوک زنی از این پسماندها وجود دارد ولی بحث اصلی که باید در کشور ما روی آن کار شود تا مشکل پسماند شهری حل شود حمایت از بخش خصوصی است، باید تمهیدات، اعتبارات و حمایتهای مادی از این بخش داشته باشیم.